5 smaków medycyna chińska kuchnia 5 przemian ostry słodki słony gorzki kwasny

5 Smaków – arkusze pomocnicze do wydruku

Wszystko, co jemy w medycynie chińskiej charakteryzuje 5 smaków. 5 smaków w świecie 5-ciu elementów. 5 smaków dla 5 charakterystycznych organów. Smak słodki wspiera pracę śledziony. Słone wspiera nerki. Kwaśne jemy dla wątroby. Ostre dla płuc. Gorzkie dla serca.

Nie oznacza to jednak, że przy problemach z wątrobą należy jeść jedynie kwaśne produkty, a to zapewni nam jej dobrą formę. Diagnoza i dobór diety nigdy nie jest aż tak proste, ale podział ten jest podstawą do ich wyznaczania. Jeśli masz wciąż ochotę na ten sam rodzaj jedzenia, twoje ciało może w ten sposób sygnalizować osłabienie przyporządkowanemu mu organowi.

Dla tych, którzy korzystają na co dzień z kuchni pięciu smaków przy układaniu jadłospisu przygotowałam arkusze, które ułatwią zaklasyfikowanie jedzenia. Można je łatwo pobrać i wydrukować.

 

 

5 smaków – arkusze do wydruku

 

Smak słodki

 

smak-slodki-medycyna-chinska-tcm-kuchnia-5-przemian

 

[maxbutton id=”7″]

 

 

Smak gorzki

 

smak-gorzki-medycyna-chinska-tcm-kuchnia-5-przemian

 

[maxbutton id=”9″]

 

 

Smak kwaśny

 

smak-kwasny-medycyna-chinska-tcm-kuchnia-5-przemian

 

[maxbutton id=”11″]

 

 

Smak ostry

 

smak-ostry-medycyna-chinska-tcm-kuchnia-5-przemian

 

[maxbutton id=”10″]

 

 

Smak słony

 

smak-slony-medycyna-chinska-tcm-kuchnia-5-przemian

 

[maxbutton id=”8″]

 

 

Jeśli uważasz, że arkusze są przydatne, udostępnij proszę na facebook’u!