wzmacnianie krwi, mocna krew

Mocna Krew – odżywianie i wzmacnianie krwi

Według medycyny chińskiej krew zapewnia nam siłę, odżywia i nawilża ciało. Dzięki niej nasza skóra promienieje, jest gładka i dobrze nawilżona. Stawy nie mają problemu z ruchem, elastyczne więzadła i ścięgna zapewniają ciału gibkość i siłę.

Krew w medycynie chińskiej jest omawiana jako Xue. Jest to kolektywne pojecie nie tylko dla krwi, ale też innych płynów w organizmie, tj. limfy i płynu międzykomórkowego. Wzmacnianie, odżywianie i oczyszczanie nie dotyczy więc jedynie krwi, ale jednocześnie wszystkich płynów w ciele.

Medycyna zachodnia stosunkowo późno zaczyna dbać o kondycję krwi. Kiedy jej stan jest tak zły, że widać to w wynikach. Najczęściej słaba krew objawia się wtedy w postaci anemii.

W medycynach wschodu krwi poświęca się dużo więcej uwagi i dlatego kiedy potrzeba ją wzmocnić i odżywić robi się to dużo wcześniej zanim pojawia się problemy ze zdrowiem.

Ponieważ nasz organizm jest spójną całością, osłabienie jednego z elementów wkrótce zaczyna dotyczyć też pozostałych. W przypadku krwi dzieje się tak jeszcze szybciej gdyż jest ona nieustannie dostarczana do wszystkich tkanek i stanowi ich budulec. Tak więc od jej siły i jakości zależy funkcjonowanie pozostałych narządów. Dlatego im wcześniej jesteśmy w stanie rozpoznać osłabioną krew i poprawić jej jakość, tym lepiej zapobiegamy przed osłabieniu innych organów.

 

 

Jak objawia się osłabiona krew? Symptomami mogą być:

 

Sucha skóra

Blada twarz, usta albo paznokcie

Słabe, wypadające włosy

Przedwczesne siwienie

Szybkie starzenie

Pojawiajace sie punkty przed oczami

Mętny wzrok

Suche oczy

Zawroty głowy

Słaba pamięć

Problemy ze skupieniem

Depresja, niepokój

Łatwość poddawania się stresom

Nerwowość, irytacja

Brak siły, chroniczne zmęczenie

Senność lub problemy ze snem

Znikome krwawienia menstruacyjne lub przeciwnie bardzo obfite

Bóle głowy

Drętwienie lub drżenie dłoni

Drętwienie i skurcze kończyn

Bóle odcinka lędźwiowego pleców

 

 

Przyczyny, czyli co osłabia krew?

 

Chyba najbardziej oczywistym z powodów jest fizyczna utrata dużej ilości krwi. Może to być w wyniku ran, krwawień zewnętrznych i wewnętrznych, ale także obfitych menstruacji. To jednak są dość rzadkie sytuacje.

Dzisiaj najczęściej spotyka się osoby, które maja bardzo mało energii (w medycynie chińskiej słabe Qi) i to jest przyczyną ich słabej krwi. Osłabienie jest objawem wyczerpania organizmu. Dochodzi do niego w wyniku choroby, ale także, co jest dzisiaj bardzo powszechne, przepracowania. Jednorazowy wysiłek fizyczny czy umysłowy, po którym dajemy sobie czas na odpoczynek i regenerację nie wpływa na nas osłabiająco. Kiedy natomiast przeforsowanie fizyczne organizmu albo zbyt intensywna praca mentalna jest procesem długotrwałym, a my ignorujemy to, że już od dawna czujemy się zmęczeni, to taka sytuacja odbija się na naszej energii Qi i osłabia również krew.

Taką ‘pracą mentalną’ dla organizmu jest też stres, niepokoje, czy ciągłe martwienie się. Jeśli nie będziemy umieli poradzić sobie ze stresem, albo zmienić swojego negatywnego sposobu myślenia, to również będziemy się czuć zmęczeni, bo nasze ciało nie będzie miało okazji na odprężenie i odpoczynek. Jednym z objawów słabej kondycji krwi jest przedwczesne siwienie włosów i znane jest powiedzenie, że ktoś ‘osiwiał w jeden dzień’ przez zmartwienia albo silny stres.

Przepracowanie organizmu dotyka też często osoby nałogowo oddające się pracy na rzecz innych, a zaniedbujące siebie, nie umiejące mówić o swoich potrzebach albo wyrażać niezadowolenie i złość.

Jeszcze innym powodem osłabienia organizmu może być obecność pasożytów, które szybko przyczyniają się do niedoborów krwi.

To jak się odżywiamy również ma kluczowe znaczenie dla jakości krwi. Jeżeli mamy tendencję do jej osłabienia zwróćmy uwagę na pożywienie, które szczególnie dostarczy nam wartości potrzebnych do odbudowy krwi. W przypadku, gdy już o to zadbaliśmy, a kondycja krwi wciąż się nie poprawia, możliwe są problemy z prawidłowym trawieniem i wchłanianiem, w wyniku czego nie przyswajamy wartości odżywczych.

 

 

Odżywianie krwi

 

Kiedy problem leży w prawidłowym wchłanianiu wartości odżywczych, w pierwszym kroku należy zadbać o wzmocnienie śledziony, (dietę dla śledziony można znaleźć w tym artykule) i oczyszczenie organizmu ze śluzu, który opisywałam tutaj.

Najważniejsze funkcje przy budowie krwinek odgrywa żelazo, kwas foliowy i witamina B12. Dla ich dobrego wchłaniania potrzebujemy jeszcze innych witamin i mikroelementów, głównie witaminy C i witamin z grupy B. Dlatego to produkty bogate w te niezbędne składniki muszą obfitować w posiłkach. Należy też zadbać o codzienne źródła białka, zwierzęcego lub roślinnego.

Oprócz tego jedzmy jak najwięcej zielonych warzyw bogatych w chlorofil. Jest on silnym budulcem krwi. Jego cząsteczka wygląda identycznie jak cząsteczka hemoglobiny poza tym, że centrum cząsteczki hemoglobiny jest żelazo, a chlorofilu – magnez.

 

 

Żywność najsilniej odbudowująca krew:

 

Nasiona i orzechy

Jajka

Zielone warzywa liściaste

Dynia

Słodkie ziemniaki

Marchew

Buraki

Warzywa strączkowe

Czarna fasola

Miso

Owsianka (Owies)

Quinoa

Brązowy ryż

Owoce morza

Rosoły

Zupa z karpia

Kiełki

Jarmuż

Szpinak

Szparagi

Papryka

Brokuły

Kapusta

Botwinka

Szczaw

Seler naciowy

Natka pietruszki

Kolendra natka

Koperek zielony

Rukiew wodna

Trawa pszeniczna

Ciemne piwo typu Guiness

Melasa

Cukier Rapadura

Pyłek kwiatowy (pszczeli)

Mleczko pszczele

Algi

Spirulina

Chlorella

Granaty

Ciemne winogrono

Śliwki

Figi

Żurawina

Aronia

Wiśnie

Maliny

Jeżyny

Borówki

Jagody

Owoce morwy

Jagody goji

Owoce longan

Czarny sezam

Daktyle

Daktyle czerwone chińskie (owoce jujuba)

Drożdże

Szpik kostny

Żelatyna

Wątróbka

Pasztet

Kaszanki

Wołowina

Drób

 

 

Kiedy dieta nie wystarcza

 

W zależności od stopnia zaawansowania osłabienia krwi i indywidualnego przypadku, można ją dodatkowo wzmocnić i odżywić poprzez odpowiednio dobraną suplementację, zioła czy nawet akupunkturę.

 

Suplementy

 

Jeśli osłabienie krwi jest na tyle wyraźne, że wyniki wskazują na anemie, warto przyjrzeć im się bliżej żeby dowiedzieć się jakiej suplementacji nam potrzeba. Trzeba się zastanowić co jest źródłem problemu z krwią, czy jest to wchłanianie, czy brak odpowiednich witamin i mikroelementów w diecie, a może przyczyna jest jeszcze zupełnie inna.

Kiedy włączamy suplementacje, wskaźnikiem tego czy potrzeba nam dodatkowej dawki żelaza czy witaminy B12 i kwasu foliowego jest średnia objętość krwinki, oznaczona na wynikach jako MCV (Medium Cell Volume). Z brakami żelaza mamy do czynienia, kiedy jej wartość oscyluje w górnych granicach normy, przeciwnie do braku witaminy B12 – wtedy MCV bardziej skłania się ku dolnej granicy zakresu.

Kwas foliowy to ogólnie przyjęta nazwa dla witaminy B9. Jednak występuje on w dwóch postaciach: naturalnej (zawartej w żywności) jako foliany oraz syntetycznej i ta najczęściej ukrywa się pod nazwa kwas foliowy. Syntetyczny kwas foliowy, czyli kwas pteroilomonoglutaminowy, obciąża dodatkowo wątrobę, nie zawsze w pełni przekształca się w aktywna witaminę B9, a jego suplementacja może powodować więcej szkody niż pożytku.

Przy witaminie B12 też mamy do wyboru kilka opcji, a w zasadzie w dostępnych suplementach dwie. Najtańszą, syntetycznie produkowaną witaminą B12 jest cyjanokobalamina.  Pomimo, że w większości preparatów witamina B12 jest własnie w tej postaci, zalecałabym suplementacje formą metylową – metylokobalaminą, która jest mniej stabilną i drogą w produkcji, ale jest już aktywną witaminą B12, przez to lepiej przyswajalną i nie obciąża organizmu dodatkową pracą.

Najczęściej przepisywanym suplementem przy osłabionej kondycji krwi jest oczywiście żelazo, choć nie zawsze samo ono pomoże poprawić wyniki. Pamiętajmy o łączeniu żelaza z witaminą C dla lepszego wchłaniania. Żelazo jest dostępne w przeróżnych formach, wybierzmy taką, przy której nie będziemy odczuwać żadnych pobocznych skutków. Ja najczęściej wybieram jego jak najbardziej naturalną formę, albo jako ekstrakty warzywno – ziołowe, albo w formie bogatej w żelazo wody (jak np. Spatone z Parku Krajobrazowego Snowdonia w Walii albo polska woda lecznicza Helena z Uzdrowiska w Szczawnicy).

 

Zioła

 

Dobór i skuteczność ziół zawsze opiera się na bardzo indywidualnej diagnozie. Z kilku popularnych ziół wzmacniających i odżywiających krew należy dobrać takie, które najlepiej współgrają z pozostałymi syndromami osoby.

W medycynie chińskiej najczęściej dla wzmocnienia krwi stosuje się takie zioła jak korzeń dzięgla chińskiego (Radix Angelica sinensis – Dang Gui), korzeń białej peoni (Peonia alba – Bai Shao Yao), łodygę spatoloba (Caulis Spatholobi), czy korzeń rdestu wielokwiatowego (Radix Polygoni multiflori).

Nie zawsze trzeba uciekać się do roślin sprowadzonych z zagranicy, istnieje tez kilka bardzo skutecznych naszych polskich ziół i ekstraktów.

  • pokrzywa
  • liść szałwii
  • ziele owsa zwyczajnego
  • ziele lucerny siewnej
  • ziele rukwi wodnej
  • korzeń szczawiu
  • ekstrakt z buraka

 

 

 

 

Bibliografia

 

Healing with Wholefoods, Paul Pitchford

Chinese Medicine for Maximum Immunity, Jason Eilas, Katherine Ketcham

Wyklad ‘Wzmacnianie Xue’, dr Tadeusz Błaszczyk

Może Cię zainteresuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *