Przygotowanie buraczków z papryką według przepisu siostry Anastazji nie jest trudne. Trzeba pamiętać, że taka sałatka jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też bardzo zdrowa. Pozytywnie wpływa na odporność. Do tego reguluje trawienie. Jak przygotować smaczne buraczki?
Buraczki z papryką siostry Anastazji – poznajcie przepis, który Was zachwyci
Buraczki z papryką siostry Anastazji, to przepis, który pochodzi z tzw. kuchni klasztornej. Trzeba wiedzieć, że ich przygotowanie jest bardzo tanie. Rzeczywiście wystarczy tylko zakupić około kg papryki czerwonej i kg buraczków. Wbrew pozorom już te dwa składniki sprawią, że przygotujecie naprawdę pyszną sałatkę. Kluczem do sukcesu są również dodatki takie jak chrzan czy ocet jabłkowy. Należy jeszcze pamiętać, aby wybierać niewielkie buraki, które są bardzo soczyste i mają do tego intensywny smak. Z kolei świeża papryka doda potrawie soczystości, ale też chrupkości.
Buraczki z papryką siostry Anastazji – przygotowanie krok po kroku
Na początek obieramy buraki ze skóry. Kroimy je na ćwiartki, a następnie przekładamy do dużego słoika. Trzeba pamiętać, że nie mogą one zajmować więcej niż połowę objętości słoika. Następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki paprykę czerwoną oraz paprykę żółtą. Czas na przygotowanie zalewy. W osobnym garnku mieszamy 100 ml octu jabłkowego z dwiema łyżkami chrzanu oraz 200 ml wody. Dodajemy jeszcze dwa liście laurowe, łyżkę cukru oraz 8 ziarenek ziela angielskiego. Taką zalewę gotujemy na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Następnie zalewamy nią buraczki z papryką, zamykamy słoik oraz wekujemy go. Wekowanie możemy wykonać metodą tradycyjną, a więc w dużym garnku, ale też w piekarniku. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Jeżeli chcecie zapoznać się z przepisem na buraczki siostry Anastazji, to znajdziecie go na stronie: zioloweherbaty.pl.
Do czego można wykorzystać buraczki z papryką?
Buraczki z papryką są naprawdę bardzo zdrowe. Możecie je spożywać jako dodatek do obiadu, np. porcji ziemniaków i mięsa. Możecie też jeść je na kanapkach z dodatkiem sera oraz wędliny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je bezpośrednio ze słoika, tym bardziej że ich smak jest wręcz wyjątkowy. Trzeba jeszcze pamiętać, że do buraczków można dodać kawałki kaparów bądź papryczkę chilli, by uzyskać jeszcze intensywniejszy smak.