Układ odpornościowy człowieka jest bardzo skomplikowany i na jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa wiele różnorodnych mechanizmów. Na swoją odporność należy pracować każdego dnia, skupiając się na prowadzeniu zdrowego trybu życia. W wielu przypadkach zdarza się jednak, że nasza odporność jest osłabiona – wówczas należy szczególnie skupić się na swojej diecie i aktywności, a także wdrożyć dodatkowe działania, które poprawią pracę układu immunologicznego. Jak wzmacniać odporność naturalnie i kiedy warto zaufać farmakologii? Sprawdzamy!
Co warto wiedzieć na temat odporności?
Odporność oznacza szereg mechanizmów obronnych organizmu, których głównym zadaniem jest jego ochrona przed szkodliwym działaniem czynników odpowiedzialnych za rozwój wielu chorób. Za odporność organizmu odpowiada przede wszystkim układ immunologiczny, a jej budowanie rozpoczyna się jeszcze na etapie życia płodowego. Proces kształtowania się odporności kończy się dopiero po zakończeniu okresu dojrzewania. Człowiek posiada dwa rodzaje odporności – nieswoistą, czyli wrodzoną, a dodatkowo swoistą, inaczej nabytą.
Na działanie układu immunologicznego wpływa wiele czynników, w tym np. jakość codziennej diety. Nie bez znaczenia jest również aktywność fizyczna danej osoby, poziom higieny osobistej, a nawet przyjmowane leki czy ilość wypoczynku oraz jakość snu. Na odporność pracujemy całe życie – jeśli nie dbamy o nią należycie, nasz organizm stanie się bardziej podatny na choroby i ich cięższy przebieg. Osłabienia odporności nie powinno się lekceważyć, gdyż konsekwencje tego stanu mogą być poważne. Zanim jednak sięgniemy po leki na wzmocnienie odporności, warto się przyjrzeć swojej codzienności i wprowadzić w niej odpowiednie zmiany.
Przyczyny spadku odporności. Do czego może prowadzić obniżona odporność?
Wyróżnia się wiele czynników przyczyniających się do spadku odporności człowieka. Do najczęstszych przyczyn obniżonej odporności można zaliczyć:
- długotrwały stres,
- brak wypoczynku i balansu między życiem zawodowym a prywatnym,
- nieodpowiednią dietę,
- niedożywienie i niedobory,
- przyjmowanie antybiotyków i wielu innych leków,
- niewłaściwą higienę, w tym jej niedobór lub nadmiar,
- niektóre choroby osłabiające układ immunologiczny,
- używki, w tym alkohol i papierosy,
- brak aktywności fizycznej,
- zbyt intensywną aktywność fizyczną,
- niedostateczną ilość i jakość snu.
Obniżona odporność może mieć wiele niekorzystnych dla zdrowia konsekwencji. Spadek odporności zwykle prowadzi do zwiększonej podatności na choroby, poza tym zwiększa ryzyko ich ciężkiego przebiegu oraz pojawienia się ich powikłań.
W jaki sposób można wzmacniać odporność?
Wzmocnienie odporności jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy rozpoczyna się sezon na infekcje. Jest to też niezbędne u osób osłabionych po chorobie lub w wielu innych przypadkach, gdy działanie układu immunologicznego pozostawia wiele do życzenia.
Istnieje oczywiście wiele metod na wzmocnienie odporności. Zacząć należy od podstaw, skupiając się na zmianie trybu życia na zdrowszy. Przede wszystkim zwracamy zatem uwagę na nasz sposób odżywiania się, czyli na to, co trafia na nasz talerz. Szczególnie ważna jest dieta bogata w owoce i warzywa, które stanowią cenne źródło witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. W diecie na odporność nie powinno zabraknąć również probiotyków i prebiotyków. Znaczenie odgrywa także prawidłowa higiena osobista, w tym zwłaszcza dokładne mycie rąk. Ważne jest dodatkowo zadbanie o warunki w mieszkaniu, w tym nie tylko o czystość, ale też o odpowiednią wilgotność, temperaturę oraz świeżość powietrza. We wzmacnianiu odporności może pomóc też regularna aktywność fizyczna, poza tym warto znaleźć czas na relaks i odpoczynek, a także skupić się na jakości snu.
Jeśli zmiany w trybie życia to za mało, by wzmocnić odporność, rozważyć należy wsparcie farmakologiczne. Pomocne mogą się okazać suplementy i leki na wzmocnienie odporności, które mają na celu m.in. stymulowanie układu odpornościowego i wzmocnienie sił witalnych. Wiele z nich bazuje na składnikach naturalnych. Na odporność warto przyjmować m.in. witaminę D i witaminę C, tran i kwasy omega-3, a także cynk. Nie bez znaczenia dla odporności są też probiotyki, czosnek, colostrum, laktoferyna oraz antyoksydanty (np. astaksantyna).